Má vláknina vplyv na chudnutie? Veda zistila, že…

vláknina

Vláknina je nesmierne dôležitá pre správne fungovanie trávenia. Nakoľko 80% imunity „sídli“ v tenkom čreve, má vláknina extrémny vplyv aj na imunitu a teda aj zdravie.

Denne by ste mali prijať minimálne 25 gramov (rozpustnej/nerozpustnej) vlákniny, čo však nie je práve najľahšie.

Žiaľ podľa štatistík, bežný slovák a teda asi aj vy čo práve čítate tento článok, má priemerný príjem iba na úrovni 10-12g vlákniny.

Aj vďaka nízkemu príjmu vlákniny sme svetovo na 2. mieste v rakovine hrubého čreva a podobných ochorení tráviaceho traktu.

Je to skutočne smutné a pritom stačí tak málo.

Vláknina a chudnutie?

Vláknina má schopnosť vstrebávať vodu v črevách a spomaľovať vstrebávanie živín, čím zároveň zvyšuje pocit plnosti, resp. sýtosti. Čo vedie k následnému zníženiu príjmu kalórií.

Taktiež akoby zaberá miesto v žalúdku a tým podporuje pocit sýtosti, čím sa prirodzene znižuje nasledujúci príjem potravy.

Potvrdené štúdiami…

V roku 2015 prebiehala štúdia, počas ktorej bolo náhodne vybraných 176 zdravých ľudí (ale s nadváhou) na diétu spočívajúcu v obmedzenom príjme kalórií za pomoci zvýšenému príjmu vlákniny.

Na základe 5-týždňového výskumu bolo zistené, že úbytok hmotnosti bol výrazne vyšší u tých, ktorých diéta pozostávala aj z vlákninových doplnkov. S týmito výsledkami súhlasí taktiež niekoľko ďalších výskumov.

V súvislosti s nimi je možné prehlásiť, že zvýšený príjem Vlákniny spôsobuje úbytok telesnej hmotnosti.

Ďalšie prínosy pre zdravie…

Okrem podpory chudnutia môže vláknina pozitívne znížiť riziko vzniku srdcových chorôb a cukrovky 2. typu., používa sa aj na liečbu zápchy.

Ako zvýšiť príjem Vlákniny?

Stále omieľané… začnite jesť zeleninu a ovocie. Stačí tak málo. Škoda, že ako národ nie sme zvyknutý jesť väčšie množstvo zeleniny a ovocia.

Prosím nahraďte bežné potraviny za celozrnné, na desiatu si dajte 1-2 ks ovocia a s každým jedlom sa snažte mať aspoň 3 farby zeleniny.

Ak používate naše zdravé raňajky Herbalife Formula 1 Vyvážené jedlo v jednej porcii príjmete až 5g harmonizovanej vlákniny, ak k nim pridáte aj Multivlákninový nápoj, ktorý obsahuje ďalších 5g harmonizovanej vlákniny… nielen že budú raňajky skvelo chutiť ale už ráno prijeme až 10g harmonizovanej vlákniny. Čo je slovenský priemer príjmu vlákniny.

Tým pádom si už počas dňa budete vedieť ustrážiť príjem vlákniny a nebude pre Vás problém prijať zvyšných 15g vlákniny v strave, aby ste sa dostali na potrebných 25g vlákniny a zlepšili si tak zdravie a postavu.

Výživa s obsahom (rozpustnej/nerozpustnej) vlákniny

Doplnky výživy s obsahom Vlákniny

>> Kliknite tu a dostanete sa do kategórie výživy s obsahom Vlákniny

Ak ste sa dočítali až tu, tak vám gratulujem. Skúste dnes urobiť niečo naviac pre svoje zdravie. Telo sa Vám za to odmení zdravím a dobrou kondíciou. Prajem veľa úspechov zdravia 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.