4 tipy, ako posilniť imunitný systém pomocou výživy

tipy-na-posilnenie-imunity

Autor článku je Dr. David Heber (MD, PhD, FACP, FASN)

Je predseda Inštitútu výživy Herbalife Nutrition a Emeritný profesor medicíny a verejného zdravia. Jeho hlavným výskumným záujmom je liečba obezity a výživa pre prevenciu a liečbu rakoviny.


Keď ľudia premýšľajú o svojom imunitnom systéme, zvyčajne zvážia jeho úlohu v boji proti nachladnutiu alebo infekcii. Existuje ale priame spojenie medzi imunitným systémom a výživou resp. stravou.

Náš imunitný systém je jednou z najúčinnejších foriem obrany proti vírusovým infekciám.

V tele každého človeka existujú dve kategórie imunitných funkcií:

  • Vrodená imunita, ktorá bráni chorobám vstúpiť do tela,
  • a Adaptívna imunita, ktorá eliminuje alebo zabraňuje množeniu patogénov, ako sú vírusy a baktérie v našom tele.

U podvyživenej osoby sa imunitný systém doslova vypne. U ľudí s nadváhou alebo obezitou sa imunitný systém stáva hyperaktívnym a spôsobuje zápal.

Ako ovplyvňuje výživa imunitný systém tela

Existuje spojenie medzi imunitným systémom a výživou. To, čo jeme, kde žijeme, koľko spíme, ako cvičíme a dokonca aj s kým žijeme, všetko spôsobuje chemické reakcie, ktoré môžu ovplyvniť náš zdravotný stav.

Do zmesi je pridaný náš črevný mikrobióm, čo sú mikroorganizmy, od ktorých sme závislí, aby nás chránili pred choroboplodnými zárodkami, rozkladali potravu na energiu, produkovali dôležité vitamíny a posilňovali náš imunitný systém.

Najväčšia časť imunitného systému – približne 70% z neho – sa nachádza v črevách. Preto je pre nás rozhodujúce konzumovať vyváženú stravu so správnymi vitamínmi, minerálmi a živinami pri zachovaní zdravého životného štýlu.

4 tipy na zvýšenie výživných látok, ktoré pomáhajú posilniť imunitný systém

Vyvážená strava vyžaduje zabezpečenie optimálneho príjmu výživy na bunkovej úrovni. Dbajte na to, aby ste konzumovali dostatok nasledujúcich živín:

1. Zahrňte do svojej dennej výživy bielkoviny.

Proteín, ktorý je tiež známy ako základný stavebný prvok tela, umožňuje telu vyrábať protilátky, ktoré potrebuje na svoju obranu pred napadnutím vírusmi a baktériami.

Aby sme zabezpečili dostatočné množstvo bielkovín v našej strave, môžeme jesť viac zdravých bielkovinových potravín, ako sú ryby, hydina, chudé mäso, jedlá zo sóje a nízkotučné mliečne výrobky.

>> Pridajte do Vášho jedálnička doplnky výživy s obsahom rastlinných proteínov Formula 1 – Vyvážené jedlo

2. Zahrňte vitamíny a fytonutrienty.

Herbalife Roseguard obsahuje Vitamíny A a C, rovnako ako fytonutrienty, ktoré sú kľúčovými hráčmi v zdraví imunitného systému. Ako jeden z najväčších posilňovačov imunitného systému podporuje vitamín C naše telo v produkcii protilátok proti chorobám. Je nevyhnutné udržiavať denný príjem vitamínu C, pretože telo si ho neprodukuje ani neukladá. Vitamín A podporuje zdravie našej pokožky, tkanív tráviaceho traktu a dýchacieho systému.

Fytonutrienty, ktoré sa nachádzajú v zelenine a ovocí , znižujú oxidačný stres nášho tela, čo môže oslabiť jeho schopnosť bojovať proti chorobám.

Ukázalo sa, že množstvo fytonutrientov znižuje riziko rakoviny a kardiovaskulárnych chorôb, bojuje proti zápalom, znižuje krvný tlak a zvyšuje celkové zdravie nášho imunitného systému.

>> Zvýšte prísun všetkých vitamínov a minerálov používaním Formula 2 – Vitamínový a minerálový komplex pre ženy a mužov.

3. Zamerajte sa na zdravie čriev probiotikami a prebiotikami.

Tráviaci systém hrá ústrednú úlohu pri podpore imunitných funkcií. Črevný trakt je hlavnou cestou kontaktu s vonkajším prostredím a je cestou obsahujúcou mikrobiómy, ktoré napomáhajú tráveniu a vstrebávaniu živín.

Správne črevné baktérie sa spájajú s výhodami, ako je chudnutie, zlepšenie trávenia, zdravšia pokožka a hlavne zlepšenie imunitnej funkcie, hoci výskum v týchto oblastiach nie je presvedčivý alebo univerzálne použiteľný.

Štúdie preukázali, že probiotiká, ktoré sú „dobrými baktériami“, sú užitočné pri udržiavaní tráviaceho systému a prebiotiká, druhy vlákniny, ktoré ľudské telo nedokáže stráviť, slúžia ako potrava pre tieto probiotiká.

>> Zvýšte príjem vlákniny, aby bol Váš tráviaci trakt a mikrobióm v top kondícií a tým pádom sa môže zlepšiť aj Vaša celková imunita a zdravie

4. Zvyšujte množstvo omega-3 mastných kyselín.

Omega-3 mastné kyseliny, ako sú DHA a EPA, sú zdravé a nevyhnutné druhy tukov , ktoré sa nachádzajú v potravinách, ako je chia semienko, a doplnkoch, ako je rybí olej. Omega-3 mastné kyseliny môžu zvyšovať funkcie imunitných buniek, ktoré zohrávajú veľkú úlohu v vrodenom aj adaptívnom systéme, ktorý reaguje na infekcie.

Podľa všeobecných pokynov pre dobré zdravie – vyvážená strava, pravidelné cvičenie – je vašou prvou obrannou líniou a najlepším spôsobom, ako prirodzene udržať váš imunitný systém silný a zdravý.

>> Pridajte do svojho jedálnička aspoň 3x do týždňa čerstvé ryby z lovu alebo 1 kapsula Omega3 mastných kyselín z Herbalifeline Max

BONUS: Herbalife Immune Booster EpiCor® – Podpora imunity ?️

Podporte svoj imunitný systém s Herbalife Immune Booster! Obsahuje vedecky overený prírodný EpiCor® a kľúčové vitamíny a minerály, ktoré prispievajú k normálnej funkcii imunitného systému, ako sú vitamíny C a D, selén a zinok.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.