7 dôvodov, prečo začať svoj deň zdravými raňajkami

herbalife-zdrave-ranajky

1. Dôvod: Chránite svoje zdravie

Je správne naštartovať svoj deň potrebnými živinami, ktoré zabezpečia správne fungovanie tela! Zdravé raňajky vám okrem energie (kalórií) poskytnú aj výživu, ktorú vaše telo potrebuje, vrátane bielkovín, vlákniny, vitamínov a minerálov. Raňajky by mali predstavovať 15 až 25% z celkového denného príjmu energie a pamätajte: nejde len o to, aby ste mali nejaké raňajky, ktoré Vám „zaplnia brucho a zaženú hlad“, ale aj o to, aby ste mali zdravé a výživné raňajky.

2. Dôvod: Získate kontrolu nad svojou hmotnosťou

Ak vynecháte alebo zjete raňajky, ktoré nemajú dostatok výživných látok, bude vyššia pravdepodobnosť, že neskôr siahnete po nezdravých vysoko kalorických potravinách *. Na základe vedeckej štúdie resp. výskumu ukazuje, že jedinci, ktorí konzumujú kvalitné a zdravé raňajky, majú sklon k zdravšiemu dennému stravovaniu ako tí, ktorí ich nemajú.

3. Dôvod: Udržanie svalovej hmoty

Bielkoviny sú nevyhnutné pre rozvoj a udržanie svalovej hmoty a naše telo sa pri tom spolieha na bielkoviny v strave. Telo si bielkoviny nedokáže vyrobiť a ani uchovať, preto je dôležité rozložiť príjem bielkovín na celý deň. Minimálny príjem bielkovín pre zdravie je 0.8g na 1 kg váhy. Pri chudnutí je pomer o niečo vyšší 1.2g na 1kg váhy.

4. Dôvod: Zdravá pokožka

Krásna pokožka začína výživou zvnútra. Pitie vody a zdravé raňajky sú dva zdravé návyky, ktoré vám pomôžu získať potrebné živiny pre každý orgán a systém vo vašom tele a pokožka nie je výnimkou.

5. Dôvod: Zrýchlite svoj metabolizmus

Jesť zdravé raňajky a menšie porcie pravidelných intervaloch po celý deň pomôže vyrovnať vašu energiu a hladinu cukru v krvi a umožní telu efektívnejšie využívať dostupné kalórie. Zároveň bude Váš metabolizmus neustále pracovať a teda v konečnom dôsledku aj spálite viac kalórií. Ak sa budete spoliehať len na dve veľké a ťažké jedlá za deň, vytvorí to na váš organizmus príliš veľký tlak a zaťažíte tým svoje trávenie. Najjednoduchšia cesta kontroly príjmu kalórií pri chudnutí je, ak máte 3 hlavné jedlá a 2 menšie (desiata a olovrant).

6. Dôvod: Energia pre Váš mozog

Lepší mentálny výkon, koncentrácia a nálada ** – ďalšie tri dôvody, prečo si vychutnať ranné jedlo! Náš mozog pre správne fungovanie potrebuje „okamžitú“ energiu zo sacharidov, preto bez raňajok sa môžete len ťažko sústrediť, podať v práci výkon a je pravdepodobnejšie, že budete počas zvyšku dňa podráždení a unavení.

7. Dôvod: Energetická vzpruha

Raňajky doslova znamenajú „prerušiť pôst“ a pomáhajú doplniť zásoby energie, ktoré vaše telo cez noc použilo na regeneráciu a obnovu buniek v tele. Vitamíny a minerály tiež prispievajú k znižovaniu únavy, čo znamená, že zdravé raňajky vám môžu pomôcť vyhnúť sa rannej únave, ku ktorej zvyčajne dochádza, ak ste vynechali prvé jedlo dňa.

BONUS: Nemáte čas?

Ak ste sa dočítali a sem, určite si uvedomujete že vynechávanie raňajok alebo mať nevýživné raňajky nieje správne. Ak nemáte čas na prípravu môžete využiť komplexné Vyvážené jedlo – Formula 1 od Herbalife, ktoré Vám dodá vyvážený pomer všetkých živín rýchlo a chutne. Príprava trvá do len niekoľko minút a keďže je nízkokalorické budete zároveň aj účinne formovať svoju postavu, zlepšovať kondíciu a zdravie.

Zdroj:
*Leidy et al. (2013). Beneficial effects of a higher-protein breakfast on the appetitive, hormonal, and neural signals controlling energy intake regulation in overweight/obese, “breakfast-skipping,” late-adolescent girls. American Journal of Clinical Nutrition; 97(4):677-88
** Reference: Cooper, S. B., S. Neveill, ME. (2011). Breakfast consumption and cognitive function in adolescent schoolchildren. Physiology & Behavior, 103, 431.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.